5 Tips voor beginnende ondernemers

Ondernemen is heel erg leuk, het leukste wat er is, maar ook erg zwaar. Er zijn heel wat dingen die ik in het begin fout heb gedaan. Dit zijn de top vijf tips die ik achteraf gezien graag had willen weten:

Tip 1: Zorg voor structuur

Structuur in je dagen en weken is key. Zorg ervoor dat je je week heb gepland in vaste blokken van een uur. Hierdoor houd je overzicht en krijg je het gevoel van controle. Zo ziet mijn maandag er bijvoorbeeld uit:
09:00 – 10:00 Klanten contact
10:00 – 11:00 Mail beantwoorden
11:00 – 12:00 Marketing & PR
12:00 – 13:00 Website updaten
13:00 – 14:00 Lunchen
14:00 – 15:00 Facturen betalen
15:00 – 16:00 Vrij werk
16:00 – 17:00 Mail beantwoorden
17:00 – 18:00 Dag afsluiten

Je hoeft je er niet strikt aan te houden, ik lunch bijvoorbeeld nooit een uur lang, maar het geeft wel rust en structuur.

Tip 2: Doe er alles aan om gezien te worden

Zorg dat mensen niet om je heen kunnen. Post minimaal 3 keer per week op Instagram en het liefst iedere dag iets in je Story. Doordat mensen je vaak zien, en zien dat je echt bezig bent met je bedrijf, geef je de indruk dat het goed gaat . En dit geeft weer vertrouwen in je dienst of product. Kijk wat bij je past. Vind je Instagram werk genoeg, of lijkt het je ook leuk om op YouTube te posten? Probeer alles uit en vind zo je weg. Wees niet bang dat iets niet gaat lukken, of dat je jezelf voor schut zet. Mensen vinden het heerlijk om de hele dag met je mee te kijken.

Tip 3: Barter deals

Wil je je product of dienst promoten, maar heb je daar nog niet het geld voor, zorg dan dat je leuke barter deals sluit. Een barter deal is een overeenkomst tussen jou en een influencer of een ander platform. In ruil voor exposure geef jij iets weg. Vooral in het begin is dit erg slim om te doen. Zo hebben we bij 3 verschillende influencers gratis gefotografeerd in ruil voor een mention in hun vlog en Instagram. Dit heeft ons aardig wat extra volgers opgeleverd.

Tip 4: Soms moet je dingen laten, maar het is het waard

In het begin vond ik het nog heel erg om bijvoorbeeld een vakantie af te zeggen omdat ik een prachtige kans kreeg een groot merk binnen te halen. Ik zat er zo erg mee, dat ik echt een tijdje neergeslagen was. Achteraf gezien ben ik zo blij dat ik toen toch die keuze heb gemaakt. Het heeft Nomads echt een stuk verder gebracht. Soms moet je dingen opgeven, dingen die je echt heel leuk vind, omdat dit nou eenmaal beter is voor je bedrijf. Ik had graag toen geweten dat het het echt allemaal waard is.

Tip 5: Niet zo piekeren

Het eerste half jaar kampte ik met paniekaanvallen, omdat het me allemaal te veel werd. Ineens had ik een bedrijf. Ik wist totaal niet wat ik moest doen. In een constante staat van angst probeerde ik alle ballen omhoog te houden. Als ik hier nu op terug kijk denk ik, waar maakte ik me in hemelsnaam zo druk om. Er was echt niks aan de hand. Natuurlijk, het opzetten van een bedrijf is zwaar, maar de hevige stress kwam puur en alleen uit angst om te valen. Nu relativeer ik dingen beter. Als het me teveel wordt neem ik een stapje terug en bekijk ik het van een afstandje.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.